UCI ( Internationella cykelunionen) vill göra cykel till åter igen en stilren sport. Dagens utspejsade landsvägscyklar och reklambesudlade kläder har blivit för mycket för UCIs estetiska råd.

-Vi måste göra cykelsporten snyggare igen, säger schweizaren Alan Dérailleur som är ordförande i UCIs estetiska råd. Vi är redan en god bit på väg med införandet av skivbromsar istället för fälgbromsar. Men när vi fick se 3Ts cykel förra året höll vi på att trilla baklänges av upprymdhet. Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att något kunde vara så vackert som en enkelklinga utan den där fula växelklumpen ovanför.

Framtiden enligt UCI. Snygga skivbromsar och ingen framväxel.

-Vi visste exakt vad som krävdes och det är att framväxeln ska bort, antingen frivilligt eller så får vi införa någon form av reglering. Inom MTB har utvecklingen tack och lov redan visat vad den kan göra så där tror vi inte det krävs några åtgärder från vår sida, säger Monsieur Dérailleur

Blir det inte för tungt för cyklisterna om de inte har någon liten klinga att växla ner på i backarna?

-Det tror vi inte. MTB-cyklisterna har visat de kan ta sig upp för jättebranta backar med enkelklinga. I annat fall får cyklisterna väl träna mer så att de orkar. Dessutom finns det kassetter med stora drev, så det går att få lättare växlar bara de vill.

Men är det snyggare med stora kassetter än två framklingor och en växel?

-Ja betydligt. Vevpartiet är mer exponerat och syns därmed bättre. Bak syns kuggarna inte lika väl då hjulet har en massa ekrar och grejer som skymmer kassetten.

UCI tror att teknikutvecklingen innebär att cykelstallen självmant kommer att reglera detta med framväxel redan under nästa säsong, så när förbjudet träder ikraft den 1a april 2020 kommer det säkert inte vara en så stor grej.

(Denna artikel var ett aprilskämt 2018)