Den tredje världscupdeltävlingen i UCI XCO gick i tjeckiska Nove Mesto och blev precis som riktiga MTB-tävlingar ska vara med stentuffa tekniska banor, fight om placeringarna ända in i mål och spurtstrider som avgörs på millimetern.

Nove Mesto ligger i södra delarna av Tjeckien och är en riktig vintersportort som hållit deltävlingar i Tour de Ski och världsmästerskap i skidskytte. Men det är även ett mycket populärt MTB-område och har en tävlingsbana som uppskattas rejält av de aktiva då det är den mest tekniska på touren och anses av många ha samtliga ingredienser som en modern XCO-bana ska innehålla.

Banan är 3,7 km lång och har 163 höjdmeter av klättring varje varv. Karaktären är helt olik förra veckans bana i Albstadt som har två rejäla klättringar och två längre utförsbackar. I Nove Mesto är uppförskörningarna utspridda på fem kortare klättringar med backar som dessutom är stökiga med stenar och rötter. Uppförsbackarna har dock kortats av något till i år för att inte göra dem allt för utslagsgivande. Om underlaget i Albstadt är relativt slätt har Nove Mesto rena motsatsen med bitvis rejält stökigt underlag med flera byggda sektioner av rockgardens och drop. Bankaraktären speglar även val av material. I Albstadt körde nästan samtliga på HT. I Nove Mesto var de flesta återigen tillbaka på heldämpat.

Damer Elit – Giganternas kamp

Danskan Annika Langvad som hade en mindre bra tävling i Albstadt då hon slutade 29a hade återhämtat sig bra under veckan och vann tävlingshelgens inledande sprintkval på fredagen strax före Pauline Ferrand Prevot och Jolanda Neff. Sprintkvalet avgör startordningen i huvudtävlingen för de 16 första men är inte helt avgörande i Nove Mesto då det inledande startvarvet är brett och lättåkt. Vilket gör att den som vill (och har benen för dagen) kan ta sig fram till en bra position. Bäst ben verkade initialt Neff, Ferrand Prevot, Brandau och Courtney ha då dessa gick upp längst fram i täten efter start.

UCI XCO Nove Mesto 2018

Neff tog sedan kommandot innan de första tekniska utförsbackarna och visade vilken utomordentlig teknisk cyklist hon är och formligen rann ifrån utför. Till sin hjälp för dagen hade hon en helt ny prototyp av en heldämpad Kross som för första gången användes i tävlingssammanhang. Vid varvningen efter det korta startvarvet hade Neff en ledning på hela 11 sekunder före Brandau och Langvad som jagade bakom. Neff lugnade dock ner sig en aning och Langvad kom ikapp och de två bildade en tätduo.

UCI XCO Nove Mesto 2018

Duon med Neff och Langvad skulle komma att hålla ihop genom hela tävlingen. Langvad som var något starkare uppför försökte attackera i klättringarna medan Neff alltid kom ikapp utför och försökte i sin tur att gå ifrån där det var som mest tekniskt. Det blev tidvis små luckor men det skulle inte komma att skilja mer än fem sekunder mellan dem.

Trots fem varv på en stenhård bana kunde ingen av dem gå ifrån utan allt skulle komma att avgöras i spurten. Neff attackerade hårt inför sista utförskörningen för att försöka skaffa sig en lucka och fick också några meter men Langvad kom ikapp på platten. In på upploppet hade Neff täten men Langvad visade sin enorma spurtstyrka och kunde enkelt (?) ta sig förbi och vinna med en sekund.

Tredjeplatsen togs av Ferrand Prevot som från och med varv två åkte ensam lite i ett vakuum med 15-30 sekunder bakom tätduon och lika långt före Emily Batty som slutade fyra. Femteplatsen såg länge ut att gå till Gunn-Rita Dahle Flesjå men Maja Wloszczowska jobbade sig ikapp efter att inledningsvis legat en bit tillbaka efter starten och kunde ta sig om Gunn-Rita i mitten på sista varvet.

Resultat Kvinnor Elit

  1. LANGVAD Annika (DEN) – 1:20:37
  2. NEFF Jolanda (SUI) – 1:20:38
  3. FERRAND PREVOT Pauline (FRA) – 1:21:24
  4. BATTY Emily (CAN) – 1:21:41
  5. WLOSZCZOWSKA Maja (POL) – 1:23:03

UCI XCO Nove Mesto 2018

Herrar Elit – Krascher och millimetermålgång

Herrarnas tävlingar i Nove Mesto skulle komma att handla mycket om krascher och brutna lopp. Det inleddes redan på fredagens sprintkval där Nino Scurter gick omkull med tre varv kvar men lyckades ändå att ta hem tredjeplatsen bakom segraren Samuel Gaze och tvåan Mathieu van der Poel. Genom andraplatsen gick van der Poel tillfälligt upp i ledningen av världscupen och körde i ledartröjan på söndagens tävling.

Direkt i starten blev det en rejäl krasch i de bakre leden och några åkare låg kvar på marken medan resten av fältet försvann. I täten var det som vanligt van der Poel, Gaze, Nino, Tempier m.fl. Hemmaåkaren och den stora publikfavoriten Jaroslav Kulhavy avancerade snabbt till topp 10 efter att ha startat strax efter de 16 kvalsnabbaste.

UCI XCO Nove Mesto 2018

Tempot var som vanligt stenhårt efter start. Lite för hårt för Gaze som gick ner hårt i marken i en av de tekniska utförskörningarna och dessutom även fick punktering. I den tekniska zonen sågs han hålla sig åt armbågen medan mekanikerna bytte hjul. Han provade att ge sig upp på cykeln men fick bryta strax därefter.

Nästa man att gå ner i backen var Mathias Fluckiger som även pajade växelreglaget och mekanikerna i depån slet länge med att få av och på handtagen, varav han föll tillbaka långt i fältet och senare bröt även han.

UCI XCO Nove Mesto 2018

I täten satte Nino upp ett högt tempo och van der Poel var den ende som orkade följa direkt bakom. Tempier låg strax därefter men hade oturen att punktera och föll tillbaka. Att komma tillbaka på en så här pass tuff bana och i så högt tempo är snudd på omöjligt och även Tempier valde att kliva av och bryta.

Tempot lugnade ner sig så småningom och de följande varven var det Nino och van der Poel i täten med Carod, Rohrbach och Förster bakom. På mitten av varv tre tappade van der Poel koncentrationen för ett ögonblick och körde in i roten av ett träd och flög över styret. I samband med kraschen skadade han även sin nyopererade handled. van der Poel försökte cykla vidare med det fungerade inte och även han bröt och var borta för dagen.

UCI XCO Nove Mesto 2018

Bakifrån avancerade Marotte och Cooper starkt och ut på näst sista varvet var de två tillsammans med Nino och Förster i täten. Nino såg väldigt avslappnad ut och han passade även på att showa i de små hopp som fanns ut med banan. Förster orkade inte riktigt hänga på i tempot utan tappade till trion som tillsammans gick ut på det sista och avgörande varvet.

UCI XCO Nove Mesto 2018

Nino ökade tempot för att försöka bli av med Cooper och Marotte och lyckades till sist bli av med en av dem. Cooper hängde dock på och in på upploppet var de två tätt samlade. I premiären i Stellenbosch förlorade Nino spurten mot en nyzeeländare Gaze. Frågan var om han även skulle göra det denna gång mot ännu en nyzeeländare Cooper. Meterna innan mål såg det också ut som det men Nino lyckades kämpa sig förbi och vann över Cooper med en ynka däckbredd efter granskande målfoto.

Marotte rullade in som trea åtta sekunder bakom och Förster fyra. Manuell Fumic gjorde en stark avslutning och slutade femma.

Resultat Män Elit

  1. SCHURTER Nino (SUI) – 1:21:31
  2. COOPER Anton (NZL) – 1:21:31
  3. MAROTTE Maxime (FRA) – 1:21:39
  4. FORSTER Lars (SUI) – 1:22:15
  5. FUMIC Manuel (GER) – 1:22:20

UCI XCO Nove Mesto 2018

 

Prylkoll bland proffsen

Nove Mesto är en tekniskt krävande bana som tar ut sin rätt på kroppen efter en över timmes tävlande vilket gjorde att åkare på heldämpade cyklar hade en klar fördel denna dag. Initialt var HT-cyklister med uppe i täten men de föll tillbaka allt eftersom tävlingen gick. Bästa HT-cyklist i damklassen denna dag blev Gunn-Rita som slutade 6a på sin Merida Big Nine. I herrklassen hamnade bästa HT långt bak i resultatlistan.

Jolanda Neff kördes som sagt på en ny heldämpad modell från polska Kross. Det rör sig fortfarande om en prototyp men det lär snart dyka upp mer information om modellen. Cykeln som har 29-hjul med 100 mm slaglängd fram och bak var utrustad med helt nya Shimano XTR som premiärvisades denna helg efter förra veckans avslöjade i Albstadt. Dock var det bara Neff och van der Poel som hade tillgång till gruppen.

En annan heldämpad prototyp sågs med Sabine Spitz som cyklade på en heldämpad WiaWis som lackerats i klassiskt vitsvart prototypmönster och där delar av länkaget till och med maskerats med täckskivor för att inte avslöja vad som fanns därunder.

Pauline Ferrand Prevot och Mathieu van der Poel har nu kört en lång period på den kommande heldämpade Canyon Lux. Vi får se om den snart blir offentliggjord.

UCI XCO Nove Mesto 2018

Cannondales nya Lefty Ocho har fått en riktigt bra start sedan den visades för någon vecka sedan och tog nu sin första pallplats med Maxime Marotte och en femteplats med Manuel Fumic. Den enbenta gaffeln presenterades först på Cannondales hardtail F-Si men har nu även hittat till den heldämpade Scalpel.

Nästa tävling

Nästa deltävling i Mercedes-Benz UCI World Cup XCO avgörs den i 6-8 juli i italienska Val di Sole.

 

(Foto samtliga bilder: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool)