Till 2020 kommer POC med nyheter som en hjälm med inbyggd medicinsk information, elektriskt tonade cykelglasögon och en tjejcykelbyxa som förenklar toalettbesök.

Damian Phillips från POC berättar om nyheterna

Ventral Air SPIN NFC

POC har inlett ett samarbete med det svenska startuppföretaget twICEme som tagit fram en produkt som lagrar medicinsk data i cykelhjälmen. Produkten är tänkt att informera räddningspersonal om personlig information och medicinsk status hos den drabbade om denne är medvetslös eller icke kontaktbar.

POC Tectal Race Spin NFCSystemet består av ett chip och en mobil-app. Chippet väger endast något gram och sitter monterat mellan hjälmens ytterskal och stoppning. I mobil-appen (iOS och Android) anges all information och som sedan överförs till chippet via NFC där det lagras. Chippet lagrar personlig och medicinsk information som namn, adress, anhöriga, blodgrupp, allergier mm. Chippet är helt passivt och är inte beroende av batteri eller mobilnät när det ska läsas av, utan fungerar överallt och närsomhelst. Appen och användningen av tjänsten är kostnadsfri.

Vid en olycka så scannas chippet av med en mobil utrustad med NFC (närfältskommunikation) och som har twICEme-appen installerad. Hjälmarna som är utrustade med systemet har en stor och tydlig symbol och enligt POC så känner de flesta räddningstjänster igen symbolen och vet vad det handlar om.

POC Tectal Race Spin NFC AppAvläsningen av chippet fungerar bara upp till två centimeter så det är ingen risk att någon obehörig långfingrad typ skannar av din hjälm på distans i exempelvis liftkön för att se på vilken adress du förvarar din fina dyra cykel. Men märker du att någon tappar på din hjälm med sin mobil bör du kanske vara uppmärksam.

POC Ventral Air Spin NFCFunktionen introduceras till en början på landsvägshjälmen Ventral Air Spin NFC och MTB-hjälmen Tectal Race Spin NFC. Tectal-hjälmen har även sedan tidigare även en inbyggd Recco-reflector som hjälper räddningspersonal att pejla in hjälmens position.

POC har för närvarande ensamrätt till tekniken men vi får se om den kan dyka upp hos andra tillverkare framöver.

POC Aspire Solar Switch

POC har tagit fram en ny typ av glasögonglas som automatiskt kan ändra ljusstyrka på ett ögonblick. Normala fotokromatiska glas tar ofta en viss tid på sig, från 30 sekunder till minuter, att ställa om från mörkt till ljus. Det kan ibland leda till tillfällig nedsatt sikt i exempelvis dåligt upplysta tunnlar eller mörka trädalléer.

POC Aspire Solar Switch

Hos POCs nya glasögon sker denna omställning omedelbart utan fördröjning (se videon ovan). Glasen har belagts med ett elektrokromatisk LCD-lager som styrs via ljussensorer. LCDn kräver inga extra batterier eller laddning utan strömförsörjs från en rad av solceller som monterats i bågen. Glasögonens toning varierar mellan kategori 3 och kategori 4.

POC Solar Switch LensTekniken introduceras till en början på landsvägsglasögonen Aspire som kommer tillverkas i en begränsad upplaga av 250 exemplar. Priset för ett par POC Aspire Solar Switch ligger på omkring 4000 kronor.

Axion Spin

Nya Axion Spin är ett billigare alternativ till MTB-hjälmen Tectal. Axion har en något enklare konstruktion än Tectal men sägs ha samma skyddande egenskaper. Axion uppges vara omkring 800 kronor billigare.

Poc Axion SpinAxion går liksom Tectal ner en bit i nacken och har ordentliga ventilationsöppningar. Hjälmen är utrustad med Spin och har 360°-storleksjustering. Visiret på Axion har en ny typ av patenterat fäste som gör att det lätt lossnar vid en krasch för att inte fastna i och utsätta hjälmen för onödig vridning. Till skillnad från aluminiumskruvarna som fäster visiret hos Tectal har Axion ett plastfäste som gör att visiret lossnar när det når en viss vinkel bakåt (se demonstration i videon ovan). Visiret kan sedan enkelt knäppas på plats igen utan att behöva byta några delar.

Cykelbyxor för tjejer

Till sist en glad nyhet för nödiga tjejcyklister. POC Womens Ultimate VPD short är en ny cykelbyxa för kvinnor som ska underlätta vid toalettbesök.

Poc W Ultimate VPDHängslena har inga knappar eller andra frikopplingsmekanismer utan förlitar sig på ett mycket elastiskt stretchtyg som gör att det ska gå att dra ner byxorna långt i baken (se videon ovan).

Mer information om nyheterna finns hos POC