Magura Cockpit Integration (MCi) är en helt ny typ av hydraulisk broms där det hydrauliska systemet och bromsledningarna helt har integrerats i styret. MCi ger ett rent utseende och ska även bättre skydda hydrauliksystemet i händelse av en krasch.

Magura MCi hade sin världspremiär på Eurobike Media Days 2019. Cykelkanalen var där och kollade in det nya bromssystemet.

Integration är högsta mode inom cykelvärlden för tillfället. Kablar och ledningar har blivit fult att visa och ska i största möjligaste mån gömmas inne i ramar och styren. Med en traditionell hydraulisk MTB-broms har det tidigare ofta varit svårt att dölja bromsledningen på ett snyggt sätt. Nu har tyska Magura tagit fram en helt ny typ av broms som ska ge rena och snygga styren.

Magura Cockpit Integration MCi

Det som gör nya MCi speciellt är att Magura har separerat bromshandtaget från hydrauliksystemet och placerat huvudcylindern inne i själva styret. Från cylindern löper sedan bromsledningen helt dold i styret och går via styrstammen vidare ner i gaffelröret till frambromsen eller in i ramen till bakbromsen. Själva bromshandtaget, som utgör en separat del, monteras som vanligt med en klämma runt styret och aktiverar huvudcylindern med en stång via en öppning i styret. Magura Cockpit Integration MCi

MCi-systemet kombineras ihop med Maguras vanliga bromsok och passar både 2- och 4-kolvsok. Dimensionerna på huvudcylinderns kolv och oljereservoar uppges vara samma som hos övriga MT-bromsar och ska därmed ge likvärdig bromsprestanda.

Magura Cockpit Integration MCi

För att underlätta vid service och montering av styret har Magura utvecklat en speciell snabbkoppling, Easy Link, som gör att bromssystemet kan kopplas isär utan att behöva luftas vid återmontering. Behöver systemet luftas görs det med en luftskruv som sitter monterad i den yttre änden av huvudcylindern.

Magura Cockpit Integration MCi

Genom sin konstruktion med öppningen i styret så har MCi begränsad möjlighet till justering av bromshandtagens position och vinkel när det väl sitter på plats. Öppningens placering på styret och därmed positioneringen av bromshandtagen får därför initialt bestämmas individuellt för varje cykel utefter önskemål från personen som ska använda den.

Magura Cockpit Integration MCi

MCi kommer till en början endast att vara tillgängligt för cykeltillverkare och där Magura är med och specificerar hela kedjan med broms, styre och styrstam tillsammans med tillverkaren. Någon eftermarknadsversion av MCi är inte planerad för tillfället

Mer information om MCi finns hos Magura.