FIM som är det internationella motorcykelförbundet meddelar att de tänker arrangera en världscuptävling i Enduro för elcyklar i sommar. FIM E-Bike Enduro World Cup som tävlingen heter kommer att arrangeras i Privas Frankrike den 1-2 juni som en del av den franska E-MTB-enduroserien “Trophee de France E-VTT Enduro”.

Lite förvånande är att det är ett motorcykelförbund som står bakom tävlingen och inte ett cykelförbund. Anledningen kan dels vara att det för närvarande inte finns så många tillverkare av elektriska enduromotorcyklar att det går att arrangera en tävling. Men främst för att FIM vill få upp intresset kring eldrivna endurofordon och att elcykel-Enduro är en bra inkörsport för unga till sporten.

– “Motorassisterade och eldrivna cyklar inget nytt för oss utan är en del av FIMs historia. Faktum är att de allra första motorcyklarna i själva verket baserades på en cykelram där en mindre motor monterades. Så historien återvänder verkligen tillbaka till början av vår utveckling. Vi är övertygade om att E-bike har en stor potential framförallt i den yngre målgruppen av förare. Vi kommer även att presentera ytterligare en E-bike-tävling senare i år”, säger FIMs ordförande Jorge Viegas.

Jacques Bolle som är ordförande i franska motorcykelfederationen FFM fyller på:

“Det är en ära för FFM att den första FIM E-bike Enduro tävlingen förlagts på fransk mark. Privas har den perfekta terrängen och kommer att vara en utmärkt plats för denna tävling. Utvecklingen inom elektriska tvåhjulingar har gått starkt framåt under de senaste åren och intresset växer bland de traditionella motorcykeltillverkarna i denna spännande sektor. Vi hoppas att detta kan vara en möjlighet för FIM att intressera och engagera yngre förare i sporten och som förhoppningsvis kan leda till en ny era av FIM-världsmästare i framtiden.”

Tävlingen i Privas kommer att ha två klasser där deltagarna kan vara ner till 14 år gamla.

Enduro1 (E1): E-bike med motor som kontinuerligt ger mer än 250 Watt och kan köras snabbare än 25 km/h, men inte snabbare än 45 km/h. Åldersgräns 15 år.

Enduro2 (E2): E-bike med motor som kontinuerligt ger max 250 Watt och inte kan köras snabbare än 25 km/h. Åldersgräns 14 år.

Tävlingen går över två dagar där den första dagen är en kortare prolog i form av ett stadslopp i centrala delar av staden. Dag två innehåller huvudtävlingen som är tre varv på en 25 kilometer lång bana i den närliggande skogen. Varje varv innehåller tre specialsträckor med transporter mellan. Specialsträckorna bjuder på teknisk och stenig terräng som både ska testa de tekniska kvalitéerna på cyklarna och de fysiska färdigheterna hos deltagarna.

Länk till FIM